Back to top

A Díjról

díj

A DÍJRÓL

 

Az Ybl Miklós-díj a legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül,
életműdíjként adományozható.

A díj évente legfeljebb 5 fő részére kerül kiosztásra. Az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg.

A díj átadására minden évben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kerül sor. A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap.

Az emlékérem bronzból készül, egyik oldalán Ybl Miklós dombormű arcképe látható, a szélén Ybl-díj felirattal. A másik oldalán vésett felirattal az adományozott neve és az adományozás évszáma található. Az érem Borsos Miklós szobrász-, éremművész alkotása. 

A díjhoz egymillió-ötszázezer forint összegű pénzjutalom jár.

A díjat szakmai bíráló bizottság javaslata alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter adományozza a 15/2015. (III.11.) MvM rendelet szerint. Az Ybl Miklós-díj szakmai bíráló bizottságának elnöke az építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, társelnöke a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, tagjai a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának, a Magyar Építőművészek Szövetségének és a Magyar Építész Kamarának delegáltjai, valamint az elnök által felkért Ybl-díjas személyek.