Back to top

Kovács Péter DLA

Kovács Péter DLA

1982-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán történt diplomázása után a KELETTERV debreceni regionális tervező irodánál helyezkedett el. 1990-ben a MÉSZ Mesteriskolájának elvégzését követően Ausztriában dolgozott másfél évig.

Munkásságára a modernizmus, valamint a finn építészet, elsősorban Alvar Aalto épületei és az osztrák Heinz Tesar munkássága, illetve rétegződéselmélete volt nagy hatással. Épületeinek formálására a tiszta, geometrikus tömegképzés, a puritán anyaghasználat, a fehér felületek, illetve a természetes fénynek mint „építészeti anyagnak” az alkalmazása a jellemző.

A Debreceni Egyetem építészmérnöki képzésében a kezdetektől vesz részt, oktatója és egyik meghatározó egyénisége. Kiemelkedő szakmai tevékenységéért 1999-ben és 2013-ban Pro Architectura díjjal, 2004-ben Tierney Clark díjjal ismerték el.

Számos magas színvonalú épület tervezésében való részvétele, országos tervpályázatokon nyújtott kiemelkedő teljesítménye, valamint a keleti országrész építészeti arculatának fejlődéséért kifejtett tevékenysége, kiemelkedő szakmai életműve elismeréseként kapta meg a legrangosabb szakmai díjat.